25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Generalitati, mancare traditionala, muzica greceasca etc.

25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde gabriel » Mar Mar 25, 2014 11:16 am

Grecii sărbătoresc anul acesta a 192-a aniversare a independenţei. Revolta din 25 Martie 1821 a dat naştere unei lupte îndelungate şi în cele din urmă victorioase împotriva Imperiului Otoman.

Marea Revolutie a poporului elen din 1821 a fost un urias efort al neamului grec pentru scuturarea unei indelungate sclavii de 4 veacuri si restabilirea libertatii si demnitatii natiunii noastre. Aceasta revolutie, de noua ani, a fost un sir nemasurat de lupte cu succesive victorii si infrangeri, cu toate grozaviile pe care le presupune un razboi, precum si un sir de evenimente politice si demersuri diplomatice. Va prezentam in continuare o scurta trecere in revista, in ordine cronologica, a acestui eveniment istoric remarcabil.

Primul an al Revolutiei

Alexandru Ipsilante, impreuna cu revolutionarii lui din Batalionul Sacru, trece Prutul si ajunge la Iasi. Batalionul Sacru, care a depus juramantul la Focsani, a fost decimat de armatele otomane in batalia de la Dragasani. Comandantul Iorgachis Olimpiotul cu luptatorii lui care se refugiasera la Manastirea Secu, au luptat cu darzenie si, ca sa nu cada in mainile dusmanului, au aruncat manastirea in aer. Astfel, se termina revolta in Moldova si Tara Romaneasca. Dar revolutia nu se termina, ci izbucneste in Grecia si, concret, in Peloponez. Oficial, Revolutia din 1821 izbucneste la 25 martie la Manastirea Sfanta Lavra, avandu-l in frunte pe episcopul Palaion Patron Ghermanos. Intre timp, revolutia se extinde in insulele Spetes, Idra, Psara, Kasos si Mikonos, precum si in Grecia Centrala. De acolo cuprinde Tesalia si Macedonia. Urmeaza cucerirea orasului Tripolis. Atunci s-au constituit primele senate, in Peloponez si in Grecia Centrala, si s-a redactat prima Constitutie.

Marile Puteri nu aproba Revolutia Elena , dar in Occident, gratie oamenilor de cultura, apare miscarea filolena.

Al doilea an la Revolutie

In martie-aprilie 1822 fortele otomane distrug insula Hios. In acest timp Kanaris incendiaza nava amiral a otomanilor. Incepe campania fortelor otomane impotriva Peloponezului, care se termina cu victoria grecilor iar Kolokotronis este numit comandant suprem. Revolutia, insa, nu aduce rezultatele asteptate. Intre timp, in Macedonia Centrala, Mesolonghi este asediat pentru prima oara si problema elena devine internationala.

Al treilea an al Revolutiei

Se da lupta de la Karpenisi si Aitoliko. In aceeasi perioada, in batalia de la Karpenisi, este ucis Maskos Botsaris. Dar ambitiile si disputele intre politicienii si militarii greci au rezultate dezastruoase. Politica engleza incepe sa ii sustina pe greci si in Grecia incep sa ajunga filoeleni, ca Lordul Byron, care insa moare la Mesolonghi datorita suferintelor.

Al patrulea an al Revolutiei
Caracteristica celui de-al patrulea an al Revolutiei Grecesti este inceputul razboaielor civile. La Tripoli este declansat de Kolokotronis iar Kranidi altul declansat de Kundurioti. In cel de-al doilea razboi civil isi pierde viata Odisseas Andrutos. Fortele otomane se aliaza cu egiptenii, care ocupa Creta si Kasos, in timp ce otomanii distrug Psara. Batalia navala de la Gherondas impotriva flotei turco-egiptene iese invingatoare. Urmeaza primele propuneri ale rusilor si austriecilor, pentru o Grecie autonoma sau independenta.

Al cincilea an al Revolutiei

Ibraim debarca in Peloponez si in trecerea lui distruge totul. La Maniaki se da o batalie unde este ucis Papaflessas. In acest an incepe sa se organizeze prima armata regulata greceasca cu comandant pe filoelenul Favieros. La Methoni si la Kafiria se dau batalii navale victorioase. Anglia si Rusia incep sa manifeste interes pentru Revolutia elena.

Al saselea an al Revolutiei

In cel de-al saselea an al Revolutiei incepe cel de-al doilea asediu de la Mesolonghi si totodata blocada lui. Locuitorii lui sunt supusi unei cumplite infometari, de aceea se hotaraste marea evadare, cind se inregistreaza mari pierderi de vieti omenesti. In acest timp in Attica se dau batalii violente si se semnaleaza victorii la Arahova si Distomo, sub conducerea lui Karaiskakis. Se alcatuieste un Guvern cu 11 membri. avandu-l ca presedinte pe Andreas Zaimis si din care face parte si idriotul Koundouriotis.

Al saptelea an al Revolutiei
Din perspectiva evenimentelor de razboi, avem asediul Akropolei. Karaiskakis, care se afla in tabara lui Keratsini din Pireu, dispune de 3000 de luptatori. Karaiskakis, care isi intareste fortele, este insa obligat sa se conformeze hotararii ofiterilor straini pentru o ofensiva la 23 aprilie. Evenimentele insa se precipita si, in timp ce Karaiskakis este ucis, atacul are loc la 25 aprilie cu rezultate dezastruoase pentru greci care pierd 1500 de luptatori si multi conducatori. A urmat vestita batalie navala de la Navarino intre flota anglo-franco-rusa si, pe de alta parte, cea egipteana. Distrugerea completa a flotei egiptene a insemnat ,in realitate, eliberarea Greciei. Ca politica, in acest an avem evenimente ca a 3-a Adunare Nationala care se intruneste la Trizina, unde se voteaza o noua Constitutie si este numit ca Guvernator al Greciei Kapodistrias.

Din punct de vedere diplomatic, in al saptelea an avem Tratatul de la Londra. Situatia este grea. Grecia Centrala este in intregime ocupata , in timp ce Ibraim pustieste Peloponezul. Marile Puteri, Anglia, Franta, Rusia, se intrunesc la Londra si semneaza Conventia Iuliana (1827) care stipula condamnarea oricarei asupriri a Greciei. Grecii o accepta cu entuziasm, in timp ce sultanul o respinge fara discutie.

Al optulea an al Revolutiei
Guvernatorul Greciei, Ioannis Kapodistrias, ajunge la 6 ianuarie 1828. cu un vas de razboi, la Nafplio unde i se face o primire entuziasta. De acolo, merge la Aighina capitala de atunci, unde la 26 ianuarie depune oficial juramantul ca Guvernator al Greciei, inainte ca aceasta sa se elibereze.

Al noualea an al Revolutiei

Se elibereaza Nafpaktos, Agrinio si eroicul Mesolonghi. In Grecia Centrala de Rasarit, Dimitrios Ipsilante - fratele lui Alexandru Ipsilante, cel care a dat prima batalie la Dragasani - da ultima batalie la Petra unde iese victorios. Cu aceasta victorie Revolutia ia sfarsit!

La 10 martie 1829 se semneaza protocolul de la Londra care consfintea Statul Elen, cu granita nordica pe linia Volos-Arta, sub suveranitatea sultanului, in timp ce al doilea protocol de la Londra, din ianuarie 1830, prevedea statul grecesc independent cu rege ereditar. Dupa asasinarea lui Ioannis Kapodistrias, avem Tratatul de la Londra (1832). La 1 februarie 1832 se hotaraste ca rege al Greciei sa fie bavarezul Otto. In sfarsit, in urma Conventiei de la Londra din 7 mai 1832, Turcia este obligata sa recunoasca ca granite ale Greciei linia Volos-Arta, cu insulele Ciclade, Eubeea si Skiros.

Astfel au luat sfarsit uriasele jertfe ale poporului elen din 1821. S-a nascut un mic nucleu al statului grecesc independent.Jertfele generatiilor ulterioare au condus la aparitia Greciei de azi,mandra si demna membra a Uniunii Europene.

Grecia are suprafaţa de 131940 kmp, capitala Atena, aceeaşi oră cu România şi utilizează ca monedă Euro. Buna Vestire a Maicii Domnului din 25 Martie la Greci este unul dintre cele 4 praznice împărăteşti ale ei, când e dezlegare la vin, untdelemn şi peşte (celelalte 3 sunt Naşterea Maicii Domnului în 8 Septembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în 21 Noiembrie şi Adormirea Maicii Domnului în 15 August).

Limba Greacă utilizează alfabetul propriu, Grec / cel mai vechi din Europa.
Avatar utilizator
gabriel
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 1883
Membru din: Vin Ian 24, 2014 12:10 am
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 9693 times
Been thanked: 4234 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde gabriel » Mar Mar 25, 2014 3:21 pm

Sfințirea steagului grecesc de către Mitropolitul Germanos din Patras, la Agia Lavra (locul revoltei naționale împotriva turcilor din 25 martie 1821).
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
gabriel
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 1883
Membru din: Vin Ian 24, 2014 12:10 am
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 9693 times
Been thanked: 4234 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde teo » Mar Mar 25, 2014 5:32 pm

prea misto sa n-o "sutesc" de pe FB :oops:
azi in skopelos
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Nu mai suna! Ies eu din când în când și-ți arăt plăcuța!
Avatar utilizator
teo
Consilier
 
Mesaje: 3910
Membru din: Mar Ian 07, 2014 6:15 pm
Localitate: Sibiu
Has thanked: 6337 times
Been thanked: 9184 times

Re: 25 Martie - Grecia sărbătoreşte Ziua Independenţei

Mesaj necititde neaguionutu » Mar Mar 25, 2014 10:49 pm

Χρόνια πολλά Ελλάδα ! La multi ani Grecia!
Avatar utilizator
neaguionutu
Fan Thassos
 
Mesaje: 392
Membru din: Mie Ian 15, 2014 6:45 pm
Localitate: Bucuresti, Sector 3 - Cazanesti,Ialomita
Has thanked: 2616 times
Been thanked: 1307 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde Maria » Mie Mar 26, 2014 4:42 pm

De pe fb-ul cuiva, dar cu aprobare.
Defilarea de ieri din Limenaria:
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
Maria
Consilier
 
Mesaje: 1805
Membru din: Mie Ian 29, 2014 6:53 pm
Has thanked: 14771 times
Been thanked: 8667 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde April » Lun Oct 27, 2014 4:28 pm

28 octombrie - Ziua marelui NU. Ziua Ohi, o zi importanta in istoria Greciei

Este ziua in care, in 1940, Mussolini i-a dat ultimatum premierului grec Ioaniss Metaxas de a permite trecerea trupelor italiene prin Grecia; altfel avea de infruntat războiul. Premierul grec a raspuns printr-un categoric Okhi(NU). La nici doua ore, Grecia era atacata, intrand astfel in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Abia în urmãtorul an, în luna mai, poporul s-a eliberat.

De atunci, toatã Grecia sărbătorește "Ziua demnitãtii", comemorând eroii cazuti in lupta antifascista. Se organizeaza parade militare si manifestații cultural-artistice, iar traficul este oprit. Orasele de coasta organizeaza parade navale insa cel mai mult se sarbatoreste in Atena si Salonic. In acesta din urma mai cu seama pentru ca este o tripla sarbatoare: ziua Sfantului Demetrios- patronul orașului, ziua in care a iesit de sub dominatia otomana si nu in ultimul rand, Ziua marelui Nu.

Pentru Grecia aceasta zi are, pe langa însemnătatea istorica, o importanța morala aparte. Amintește de valorile elene si, dintre toate, cel mai mult, de demnitate.
Sursa: http://www.ambasada.ro/pagini/27/ziua-n ... eciei.html
Avatar utilizator
April
Admin
 
Mesaje: 9144
Membru din: Mie Ian 08, 2014 12:42 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 22382 times
Been thanked: 22333 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde April » Mie Oct 28, 2015 11:59 am

Winston Churchill: "Pana acum ziceam ca Grecii lupta ca eroii. De acum înainte vom spune ca eroii lupta ca Grecii"

Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
April
Admin
 
Mesaje: 9144
Membru din: Mie Ian 08, 2014 12:42 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 22382 times
Been thanked: 22333 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde April » Mie Oct 28, 2015 3:05 pm

:clap:
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
April
Admin
 
Mesaje: 9144
Membru din: Mie Ian 08, 2014 12:42 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 22382 times
Been thanked: 22333 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde April » Mie Oct 28, 2015 5:44 pm

https://www.facebook.com/ReadThePappasP ... =3&theater
Mykonos prepares for its annual parade for Oxi Day.
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Avatar utilizator
April
Admin
 
Mesaje: 9144
Membru din: Mie Ian 08, 2014 12:42 pm
Localitate: Bucuresti
Has thanked: 22382 times
Been thanked: 22333 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde callatis06 » Vin Mar 25, 2016 6:56 am

La multi ani Greciei, grecilor si iubitorilor de Grecia!
Avatar utilizator
callatis06
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 728
Membru din: Lun Iul 07, 2014 3:58 pm
Localitate: Mangalia
Has thanked: 6772 times
Been thanked: 3108 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde iuliangrecu » Vin Mar 25, 2016 10:43 am

La multi ani, Grecia!!
-Esti gay? -Nu. De ce? -Te-am văzut vorbind cu un gay. -Nu sunt nici retardat și totuși vorbesc cu tine
Avatar utilizator
iuliangrecu
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 3939
Membru din: Lun Ian 05, 2015 3:52 pm
Has thanked: 13637 times
Been thanked: 10340 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde neaguionutu » Sâm Mar 26, 2016 7:34 am

Χρόνια πολλά Ελλάδα ! La multi ani Grecia!
Avatar utilizator
neaguionutu
Fan Thassos
 
Mesaje: 392
Membru din: Mie Ian 15, 2014 6:45 pm
Localitate: Bucuresti, Sector 3 - Cazanesti,Ialomita
Has thanked: 2616 times
Been thanked: 1307 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde callatis06 » Dum Mar 27, 2016 6:55 am

Avatar utilizator
callatis06
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 728
Membru din: Lun Iul 07, 2014 3:58 pm
Localitate: Mangalia
Has thanked: 6772 times
Been thanked: 3108 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde zanga2 » Lun Mar 28, 2016 2:41 pm

Si eu am sarbatorit pe data de 25
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
zanga2
Super Fan Thassos
 
Mesaje: 597
Membru din: Vin Iun 20, 2014 5:13 pm
Has thanked: 394 times
Been thanked: 1923 times

Re: 25 Martie, Ziua Independenţei; 28 Oct. Ziua Demnitatii

Mesaj necititde dflc03 » Dum Mar 25, 2018 7:05 pm

Parada de 25 martie 2018, Larissa. Festivitate mare, colorata, discursuri patriotice si defilare. Defilarea mai mult civila decat militara (da' pe caprarii organizate - gradinite, scoli, licee, asociatii...si la sfarsit ceva armata).
Ellada sa traiasca!

20180321 Larissa 1.jpg20180321 Larissa 2.jpg20180321 Larissa 3.jpg
20180321 Larissa 4.jpg20180321 Larissa 5.jpg20180321 Larissa 6.jpg
20180321 Larissa 7.jpg20180321 Larissa 8.jpg20180321 Larissa 9.jpg
20180321 Larissa 10.jpg20180321 Larissa 11.jpg20180321 Larissa 12.jpg
20180321 Larissa 13.jpg20180321 Larissa 14.jpg20180321 Larissa 15.jpg
20180321 Larissa 16.jpg20180321 Larissa 17.jpg20180321 Larissa 18.jpg
20180321 Larissa 19.jpg20180321 Larissa 20.jpg20180321 Larissa 21.jpg
Pentru a putea vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj trebuie să vă autentificaţi.
Winter is Coming
dflc03
Consilier
 
Mesaje: 910
Membru din: Sâm Feb 15, 2014 9:48 pm
Localitate: Larissa
Has thanked: 4265 times
Been thanked: 3672 times

Următorul

Înapoi la Despre Grecia

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori


cron